Search

De reis van KILO: waar Nederlands meubelontwerp en innovatie elkaar ontmoeten

De Nederlandse designwereld staat al lang synoniem voor creativiteit, functionaliteit en onberispelijk vakmanschap. In dit artikel nodigen we je uit om de fascinerende reis van KILO te ontdekken, een opmerkelijk meubelmerk dat technologie, creativiteit en duurzame praktijken naadloos met elkaar combineert. KILO, opgericht door Jan Paul Koning en Peter Smit, heeft snel zijn stempel gedrukt op de meubelwereld met zijn unieke benadering en streven naar uitmuntendheid.

De geboorte van KILO

Gedreven door het verlangen om zijn creatieve drang te vervullen en het verband tussen technologie en meubelontwerp te verkennen, ging JP samenwerken met zijn jeugdvriend Peter Smit, een veteraan uit de mode-industrie. Samen begonnen ze aan een avontuur als meubelmakers, aanvankelijk als hobby. Hun eerste creatie, het kiloWatt kastensysteem, wakkerde hun passie voor meubelontwerp aan en markeerde de oprichting van KILO.

Technologie en eenvoud omarmen

Toen JP en Peter dieper in hun meubelmakerij doken, zagen ze de mogelijkheden van CNC-machines (Computer Numerical Control) om hun ontwerpen tot leven te brengen. Hun toewijding aan eenvoud en de op Japan geïnspireerde minimalistische esthetiek leidde ertoe dat ze meubels maakten van één enkel materiaal, met één enkele machine. Deze gestroomlijnde aanpak, samen met het gebruik van een CNC-machine, werd het hart van KILO’s activiteiten, waardoor nauwkeurige ontwerpen en onberispelijk vakmanschap mogelijk werden.

De KILO-ervaring

KILO’s streven om uitzonderlijk meubilair te leveren gaat verder dan het gestroomlijnde productieproces. De focus van het merk op kwaliteit, duurzaamheid en een lange levensduur schijnt door in elk stuk. De meubels van KILO zijn gemaakt van duurzaam berkenmultiplex met een HPL-laag en kunnen de tand des tijds doorstaan. De afwerking met 100% natuurlijke olie en de eenvoudig te reinigen oppervlakken maken de meubels nog functioneler en esthetischer.

Aanpassing gemakkelijk gemaakt

KILO begrijpt dat personalisatie de sleutel is tot het creëren van ruimtes die echt een individuele stijl weerspiegelen. Met de integratie van het 3D Product Configurator Framework van Salsita Software heeft KILO het voor klanten eenvoudig gemaakt om hun meubels online aan te passen. Met deze innovatieve tool kunnen klanten afmetingen, afwerkingen en kleuren kiezen voor een naadloze en interactieve ervaring. De ontwerpen die klanten aanleveren, worden vervolgens rechtstreeks in de CNC-machine ingevoerd, wat zorgt voor een nauwkeurige productie en efficiënte uitvoering.

Blik op de toekomst

Naarmate KILO blijft groeien, wil het bedrijf zijn bereik internationaal uitbreiden. JP en Peter streven ernaar om KILO-winkels op te zetten in de Verenigde Staten, Canada en Azië, om zo de verzendafstanden te minimaliseren en regionale materialen te ondersteunen. De implementatie van de 3D-configurator heeft het professionele imago van KILO aanzienlijk verbeterd en de weg vrijgemaakt voor toekomstige groei.

Conclusie

KILO vertegenwoordigt het toppunt van Nederlandse meubelontwerpinnovatie, waar technologie en creativiteit samenkomen om functionele en visueel verbluffende stukken te creëren. Met een passie voor kwaliteit, duurzaamheid en maatwerk biedt KILO een uitzonderlijke meubelervaring waarmee mensen ruimtes kunnen samenstellen die hun unieke stijl weerspiegelen. Terwijl JP en Peter beginnen aan hun volgende hoofdstuk van groei, straalt de toekomst van KILO, inspirerend voor meubelliefhebbers over de hele wereld.